Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ στο European School Radio- Παραγωγή Δημοσιογραφικής Εκπομπής” για 9η συνεχή χρονιά.
Η δράση αυτή συντονίζεται από την Επιστημονική Εταιρεία European School Radio και στη διοργάνωση συμμετέχουν το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Συντακτών Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
Το σχολικό έτος 2023-24 έλαβαν μέρος 21 σχολεία Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, συμμετείχαν μουσικά σχολεία, ειδικό σχολείο και και σχολεία από την Ιταλία και την Ισπανία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης Erasmus. Οι εκπομπές που ακούστηκαν ζωντανά στο European School Radio, ξεχώρισαν για την ποικιλομορφία σε θεματολογία και τη διαφορετική προσέγγιση στην παρουσίαση. Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν εκπομπές περιβαλλοντικού, οικολογικού χαρακτήρα, πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου, μουσικές εκπομπές και εκπομπές με ζωντανή μουσική, αφιερώματα σε παγκόσμιες ημέρες, εκπομπές για τις ευρωεκλογές, για την αποδοχή και διαφορετικότητα, για τον σχολικό εκφοβισμό, για θέματα που απασχολούν τα παιδιά, αλλά και μία πολύ ιδιαίτερη συμμετοχή με ηχητικό δράμα. Οι είκοσι εκπομπές αναπτύχθηκαν στην ελληνική γλώσσα, ενώ η μία προετοιμάστηκε και μεταδόθηκε στην αγγλική γλώσσα με τη συμμετοχή μαθητών/τριών από άλλες χώρες. Βρίσκονται αναρτημένες στον εξής σύνδεσμο: https://europeanschoolradio.eu/el/podcast/7935
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τη δημοσιογραφική υποστήριξη κάθε σχολείου ξεχωριστά για το θέμα το οποίο είχαν δηλώσει ότι θα διαπραγματευτούν σε ραδιοφωνική εκπομπή διάρκειας μίας ώρας. Η συμβουλευτική και καθοδήγηση έγινε από τον Μέντορα κ. Βασίλη Σολιόπουλο, δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ που επισκέφτηκε τα σχολεία ή οργάνωσε τηλεδιάσκεψη με κάθε σχολική ραδιοφωνική ομάδα ξεχωριστά για να συζητήσει με τις μαθήτριες και τους μαθητές για τη σημασία της κριτικής ανάγνωσης και την ευθύνη της παραγωγής αυθεντικού περιεχομένου Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ συνέβαλαν καθοριστικά στις διορθώσεις της ροής της εκπομπής, στο πλάνο επικοινωνίας κάθε σχολείου για την προβολή της δράσης, καθώς και στην προετοιμασία της ραδιοφωνικής προετοιμασίας στο στούντιο. Παράλληλα, στο τεχνικό μέρος οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων φρόντισαν να τηρηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές για το ηχητικό υλικό του κάθε σχολείου, αλλά προσέφεραν επίσης εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες για τη γνωριμία με τον εξοπλισμό για ραδιοφωνική παραγωγή, αλλά και των λογισμικών που αξιοποιούνται για επεξεργασία ήχου και μετάδοση ζωντανής εκπομπής στο διαδικτυακό ραδιόφωνο.
Την υποστήριξη ακολούθησε η εκπαιδευτική επίσκεψη ενός σχολείου σε εβδομαδιαία βάση στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, για να πραγματοποιήσουν 2 παράλληλα εργαστήρια για τη δημοσιογραφική και τεχνική ομάδα, στα οποία την εισήγηση έκαναν οι φοιτητές/τριες και ενθάρρυναν μαθητές/τριες να υλοποιήσουν οι ίδιες/οι την εκπομπή από τον χώρο ελέγχου και το πλατό στο στούντιο.
Μετά το πέρας του προγράμματος, διανεμήθηκε στα σχολεία το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης το απάντησαν μαθητές/τριες από όλα τα σχολεία. Μέσα από τις απαντήσεις τους αναδεικνύονται ως θετικά σημεία οι γνώσεις που κατέκτησαν βιωματικά για τον χειρισμό του εξοπλισμού και τη χρήση των λογισμικών για τη ζωντανή εκπομπή στο στούντιο, η συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής ομάδας, αλλά και με τη φοιτητική ομάδα για την συγγραφή σεναρίου και την υλοποίηση ραδιοφωνικής εκπομπής και το αίσθημα ικανοποίησης και χαράς από την επιτυχία της ολοκλήρωσης ενός έργου που έπρεπε να ασχοληθούν αποκλειστικά οι ίδιοι/ες. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε ένα σχόλιο μαθητή/τριας, που στην ερώτηση για το τι ξεχώρισε στο πρόγραμμα απάντησε “Η διαδραστικότητα και ο συναρπαστικός τρόπος διεξαγωγής του εργαστηρίου, η καλή διάθεση και η προθυμία των φοιτητών να βοηθήσουν, ο επαγγελματικός εξοπλισμός στο στούντιο και το γεγονός ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στο εργαστήριο (τεχνικοί) μπορούσαν να φέρουν στην πράξη αυτά που έμαθαν στο εργαστήριο.”, ενώ σε ακόμα μία απάντηση αναφέρεται: “Όλη η εμπειρία συνολικά. Ένιωσα πραγματικά σαν ραδιοφωνικός παραγωγός”.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη διαπανεπιστημιακή φοιτητική ομάδα η οποία ανανεώθηκε αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά, απέκτησε ταυτότητα με το όνομα “ApUTHanoi IHUlhptes”. Στην ομάδα προσκλήθηκαν μέλη της ευρύτερης φοιτητικής κοινότητας και σημαντική ήταν η συμβολή φοιτήτριας από το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, που εκδήλωσε ενδιαφέρον και συμμετείχε όλη τη χρονιά στην οργάνωση και υλοποίηση της δράσης. Με την ενσωμάτωση νέων μελών στη φοιτητική ομάδα με κοινό ενδιαφέρον το ραδιόφωνο, το podcast και τη μουσική, εκτός από την επιτυχημένη εμψύχωση των σχολείων του εκπαιδευτικού προγράμματος, δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν νέες ιδέες, όπως παραγωγές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενώντας σχολεία εξ αποστάσεως σε ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το European School Radio, και οι φοιτητές/τριες εκπροσώπησαν τα πανεπιστήμια σε εκδηλώσεις και εκθέσεις.
0 σχόλια