Το ΔΙΕΚ Πάτρας στο πλαίσιο χάραξης νέας στρατηγικής που αφορά αφενός στη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Πατρών και αφετέρου στη συνεργασία με διαδικτυακούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεκινά συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σχολικό Ραδιόφωνο (European School Radio) με σκοπό να ενημερώνει διαδικτυακά το ακροατήριο του για θέματα που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση. To European School Radio έχει διακριθεί διεθνώς μέσα από τον Διαγωνισμό Medea Awards 2014, σύμφωνα με τον οποίο η δράση χαρακτηρίζεται υψηλά προτεινόμενη για αξιοποίηση στην εκπαίδευση.

Η συνεργασία του ΔΙΕΚ Πάτρας με την Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας” εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος και του European School Radio και σε άλλους φορείς μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στηρίχθηκε στην ιδέα του Υποδιευθυντή Α’ του ΔΙΕΚ Πάτρας κ. Γιώργου Γιωτόπουλου, υποστηρίχθηκε από την κ. Ευτυχία Τούλιου, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας, καθώς και τη θετική εισήγηση του Διευθυντή του ΔΙΕΚ Πάτρας κ. Νικόλαου Κατσώνη. Το κοινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του European School Radio, του Πρώτου Μαθητικού Ραδιοφώνου, θα φιλοξενεί παραγωγές των σπουδαστών σε ειδική ζώνη μέσα στην εβδομάδα αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει στον χώρο της νεανικής δημοσιογραφίας. Θα δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με συνομήλικους σπουδαστές από όλη τη χώρα και θα δώσει το έναυσμα για νέες συνεργασίες με άλλα ΔΙΕΚ.

Αυτή η κίνηση εξωστρέφειας του ΔΙΕΚ Πάτρας αποτελεί συνέχεια του περυσινού ακαδημαϊκού έτους 2018 – 2019 κατά το οποίο υπήρξαν αρκετές καινοτομίες σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων (European Vocational Skills Week) η οποία υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) ανέδειξε τις δεξιότητες τις οποίες μπορούν οι καταρτιζόμενοι να αποκτήσουν μέσα από την παρουσίαση και το έργο διαφόρων ειδικοτήτων που παρέχεται από το ΔΙΕΚ Πάτρας. Επίσης, η υλοποίηση ημερίδων eTwinning και Scientix προσέδωσε επιπλέον γνώσεις γύρω από μαθησιακά αντικείμενα, διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας (μεθοδολογίες) και τη χρήση συνεργατικών web 2.0 εργαλείων με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καινοτομία υπήρξε επίσης με την υλοποίηση τριών eTwinning έργων μεταξύ του ΔΙΕΚ Πάτρας και του ΔΙΕΚ Θέρμης, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μεταξύ φορέων επαγγελματικής κατάρτισης, μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιπέδου 5. Ως επιστέγασμα της πιο πάνω συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν δύο θεατρικές παραστάσεις, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΙΕΚ Πάτρας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Τέλος, τον Ιούνιο που μας πέρασε, το ΔΙΕΚ Πάτρας επιλέχθηκε ως ωφελούμενος φορέας στην eTwinning δράση STEM 2.0. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο ΙΕΚ στην Ελλάδα το οποίο συμμετέχει σε αυτή τη δράση.

Η δράση STEM 2.0 θα πραγματοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020 και θα αφορά στη μέθοδο STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) για εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν έργα eTwinning. Το ΔΙΕΚ Πάτρας θα λάβει ανάλογο εξοπλισμό και εκπαίδευση με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία projects, προσανατολισμένων στη μέθοδο STEM. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι: η ελεύθερη χρήση της επιλεγμένης γλώσσας προγραμματισμού από το MIT για χρήση ως εργαλείο (Scratch) και η υποστηριζόμενη τεχνολογία (WeDo, Microbit και Arduino) με σκοπό τη βελτίωση της γνώσης και κατανόησης των καταρτιζόμενων σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, σε θέματα STEM.

Το ΔΙΕΚ Πάτρας και εφέτος θα συμμετέχει σε καινοτόμα προγράμματα που σκοπό έχουν να ανεβάσουν το επίπεδο της παρεχόμενης κατάρτισης, εμπλέκοντας ενεργά τους σπουδαστές και επίσης, να πολλαπλασιάσει τη συνεργασία με διαφορετικούς φορείς του κοινωνικού φάσματος.

Κατηγορίες: Συνεργασίες

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Βήμα 1

Επισκφτείτε τo http://europeanschoolradio.eu/wp-login.php και συνδεθείτε μέσω Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου όπως υποδεικνύει η εικόνα

Βήμα 2

Από το μενού της ιστοσελίδας επιλέξτε το “Προσθήκη Εκπομπής”

Βήμα 3

Από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα βρείτε την ημερομηνία που θα μεταδοθεί η εκπομπή σας και πατήστε στην ώρα που επισημαίνεται πως διατίθεται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Βήμα 4

Συμπληρώστε τον τίτλο και τη περιγραφή της εκπομπής σας στα Αγγλικά, ανοίξτε τη καρτέλα “Ελληνικά” και συμπληρώστε και εκεί τον τίτλο και την περιγραφή της εκπομπής σας.

Επίσης, επιλέξτε το κουτάκι “Ζωντανή Εκπομπή” και αλλάξτε τη γλώσσα στα Greek, Modern

Τέλος, διαλέξτε τις θεματικές της εκπομπής και συνεχίστε

Βήμα 5

Ανεβάστε το spot της εκπομπής και προαιρετικά αν έχετε κάποιο video και banner για τη προώθηση της εκπομπής σας

Βήμα 6

Εδώ βλέπετε τη σύνοψη των επιλογών σας.

Αν όλα είναι εντάξει πατήστε στο κουμπί “Τέλος”