Κάνω Ραδιόφωνο στο European School Radio

Κάνω Ραδιόφωνο στο European School Radio

Παραγωγή Δημοσιογραφικής Εκπομπής

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Απευθύνεται σε σχολεία πρωτοβάθμιας (Ε’ & Στ’ Δημοτικού) και σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δημοσιογραφική υποστήριξη και τρίωρη εκπαιδευτική επίσκεψη της σχολικής ραδιοφωνικής ομάδας με συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια και παραγωγή ζωντανής εκπομπής από το στούντιο.

Κάνω Ραδιόφωνο στο European School Radio

Κάνω Ραδιόφωνο στο European School Radio

Παραγωγή Δημοσιογραφικής Εκπομπής

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Απευθύνεται σε σχολεία πρωτοβάθμιας (Ε’ & Στ’ Δημοτικού) και σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει επιμόρφωση εκπαιδευτικών, δημοσιογραφική υποστήριξη και τρίωρη εκπαιδευτική επίσκεψη της σχολικής ραδιοφωνικής ομάδας με συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια και παραγωγή ζωντανής εκπομπής από το στούντιο.

Το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα σε Αριθμούς

Χρόνια
0
Σχολεία
0
Μαθητές
0
Εκπαιδευτικοί
0

Διαδικασία Συμμετοχής

Μετά την έγκριση του ΥΠΑΙΘ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διενεργείται διαδικασία επιλογής των σχολείων που θα λάβουν μέρος στη δράση. Στην ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος δημοσιεύεται μία πρόσκληση, κατά την οποία τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμπληρώνουν μία ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής και λαμβάνουν έναν κωδικό αριθμό κατά την υποβολή της. Εκεί, καταγράφουν στοιχεία του σχολείου τους, της ραδιοφωνικής τους ομάδας, το επιθυμητό θέμα της εκπομπής.

Συμπληρώστε τη παρακάτω φόρμα για να δηλώσετε συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα


 

Μετά την υποβολή δήλωσης συμμετοχής, η Οργανωτική Επιτροπή προχωρά στην επεξεργασία των δηλώσεων και τα σχολεία επιλέγονται αντιπροσωπευτικά ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και γεωγραφική περιοχή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να λάβουν μέρος σχολεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας. Εφόσον κριθεί απαραίτητο από την Οργανωτική Επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική κλήρωση σε μία από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Μαθητικού Ραδιοφώνου κατά την οποία θα είναι καλεσμένα τα σχολεία που έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να συμμετέχουν. Το πρόγραμμα της ετήσιας κατανομής των σχολείων για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της δράσης (http://europeanschoolradio.eu/society/edu-thess). Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές οι Υπεύθυνες Δηλώσεις Γονέα/Κηδεμόνα, για τη συμμετοχή των τέκνων τους στη δράση του Μαθητικού Ραδιοφώνου, ενώ ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός διασφαλίζει την τήρηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων για το Μαθητικό Ραδιόφωνο

Εφόσον το σχολείο σας επιλεγεί, τότε θα ενημερωθείτε ηλεκτρονικά (email) για τον Δημοσιογράφο- Μέντορα από την ΕΣΗΕΜ-Θ. που θα σας αναλάβει, καθώς και ένα μέλος της Δημοσιογραφικής Ομάδας και της Τεχνικής Ομάδας, με τα οποία θα επικοινωνείτε στο πλαίσιο της Υποστήριξης για την προετοιμασία της εκπομπής.

Θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ηλεκτρονικό μάθημα σχετικά με τη Δημοσιογραφία, ώστε να αποκτήσετε ένα θεωρητικό αλλά και πρακτικό υπόβαθρο για τη ραδιοφωνική παραγωγή. 

Έπειτα, οι μαθητές σας θα παρακολουθήσουν εργαστήρια Γενικής (παράλληλα με άλλα σχολεία) και Ειδικής υποστήριξης (μόνο για το δικό σας σχολείο) για τη ραδιοφωνική παραγωγή, που θα υλοποιήσουν οι Επιμορφωτές/Εκπαιδευτές.

Εξ αποστάσεως σύγχρονη. Webinar διάρκειας 1 ώρας 

Εισηγητές είναι οι Μέντορες- Δημοσιογράφοι από την ΕΣΗΕΜ-Θ (Βασίλειος Σολιόπουλος, Νικόλαος Δημαράς) και εκ της Οργανωτικής Επιτροπής η Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος Ευτυχία Τούλιου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα δημοσιευθεί σύντομα!

Α) Εξ αποστάσεως σύγχρονη. Webinar διάρκειας 1 διδακτικής ώρας 

Διαδραστική συζήτηση με την Επιμορφωτές/Εκπαιδευτές Ομάδα του προγράμματος, που περιλαμβάνει θέματα παραγωγής δημοσιογραφικής εκπομπής και επικοινωνίας της δράσης (Δημοσιογραφική Ομάδα) και τεχνικά θέματα προετοιμασίας εκπομπής (Τεχνική Ομάδα)


Β) Εξ αποστάσεως ασύγχρονη  με υλικό elearning στην ιστοσελίδα του European School Radio (Δημοσιογραφικό μέρος: http://europeanschoolradio.eu/el/course-category/radiojournarlism, Τεχνικό μέρος: http://europeanschoolradio.eu/el/course-category/elearningel). Τα μαθήματα για το δημοσιογραφικό μέρος περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, ηχητικά αποσπάσματα από πρότυπες εκπομπές και ενδεικτικές ροές εκπομπής .Τα μαθήματα για το τεχνικό μέρος περιλαμβάνουν βίντεο παρουσίασης των απαιτούμενων λογισμικών που απαιτούνται για τη ραδιοφωνική παραγωγή, επιδεικνύεται η σωστή χρήση του ηχητικού εξοπλισμού. Αναμένεται να αναπτυχθεί νέο επιμορφωτικό υλικό, καλύπτοντας τον εξοπλισμό που δύναται να έχει το κάθε σχολείο για τη ραδιοφωνική εκπομπή.  

Ξεκινά η διαδικασία προετοιμασίας εκπομπής! Μπορείτε να χωρίσετε τους μαθητές σας σε ομάδες:

 • Δημοσιογραφική Ομάδα σχολείου (Έρευνα, Σύνταξη, Συνεντεύξεις, Παρουσίαση/Εκφώνηση, Δημόσιες Σχέσεις/Επικοινωνία της δράσης)
 • Τεχνική Ομάδα σχολείου (Ηχοληψία & Επεξεργασία Ήχου, Μουσική Επιμέλεια, Γραφιστικά)

Αρχικά, προτείνεται το θέμα της εκπομπής να το συζητήσετε στην Ολομέλεια.

 • Αναζήτηση θεματικών- Καταγραφή σκελετού παρουσίασης στην Ολομέλεια.
 • Κατανομή θεματικών στους Δημοσιογράφους για έρευνα και σύνταξη.
 • Αναζήτηση τραγουδιών και μουσικής υπόκρουσης στα μέλη που έχουν τη Μουσική Επιμέλεια.

Επικοινωνία της ραδιοφωνικής εκπομπής

 • Σχεδιασμός προωθητικής αφίσας και διαφημιστικού ραδιοφωνικού μηνύματος από τους Γραφίστες και τα μέλη των Δημοσίων Σχέσεων.

Τα μέλη που ασχολούνται με την προώθηση και επικοινωνία της ραδιοφωνικής δράσης, αξιοποιούν ομαδοσυνεργατικές μεθόδους από τον χώρο του σχολείου ή εξ αποστάσεως. Οι μαθητές επιστρατεύουν τη φαντασία τους για να δημιουργηθεί η αφίσα της εκπομπής, σχεδιάζουν ένα εύστοχο σποτ και το ηχογραφούν, γράφουν ένα σύντομο περιγραφικό κείμενο για να προσελκύσει ακροατές και όλα αυτά τα ενώνουν, ώστε να αναρτηθούν κατά το στάδιο της “Κράτησης εκπομπής”! Ο/η υπεύθυνος εκπαιδευτικός του σχολείου συνδέεται στο European School Radio και με τους μαθητές αναρτούν στη φόρμα κράτησης όλο το υλικό. Παράλληλα, προωθούν τον σύνδεσμο στη σχολική ιστοσελίδα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Επισήμανση: Οι μαθητές θα πρέπει να είναι κατανεμημένοι ισόποσα στις δύο (2) ομάδες. Τα μέλη της Δημοσιογραφικής Ομάδας, που ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις/ Επικοινωνία/Γραφιστικά της δράσης κάνουν ετεροαξιολόγηση (Peer review) κατά τη διαδικασία του προγράμματος που γίνεται ειδική υποστήριξη σχολείου, συμπληρώνοντας ειδικά έντυπα στην παρακολούθηση εργαστηρίων.

Η υποστήριξη γίνεται σε επίπεδο σχολείου και οι μαθητές έχουν χωριστεί σε μία από τις δύο (2) παρακάτω ομάδες, ώστε να υποστηριχθούν από τους εξειδικευμένους συνεργάτες του προγράμματος. Ο συντονισμός της υποστήριξης γίνεται με ευθύνη του εκπαιδευτικού του σχολείου, που έχει αναλάβει το πρόγραμμα και για την υλοποίηση κάθε εργαστηρίου απαιτείται η παρουσία ενός (1) εκπαιδευτικού του σχολείου.

 • Δημοσιογραφική Ομάδα του σχολείου: Οι Δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΜ-Θ και οι Φοιτητές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ θα υποστηρίζουν ασύγχρονα μέσω email και forum το κάθε σχολείο ξεχωριστά για την μελέτη πηγών πληροφόρησης, τη δημιουργία του περιεχομένου της εκπομπής και την επικοινωνία της, ανάλογα με το θέμα που έχει επιλεγεί και εξ αποστάσεως σύγχρονα με webinars 2 διδακτικών ωρών για την τοποθέτηση της φωνής και τις δοκιμές εκφώνησης και ροής της εκπομπής.
 • Τεχνική Ομάδα του σχολείου: Οι Φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ θα υποστηρίζουν ασύγχρονα μέσω email και forum και σύγχρονα μέσω webinars 2 διδακτικών ωρών το κάθε σχολείο ξεχωριστά για την αξιοποίηση του διαθέσιμου εξοπλισμού για την παραγωγή εκπομπής ή την εκμάθηση νέου εξοπλισμού για τον ίδιο σκοπό, και πρακτική αξιοποιώντας τα λογισμικά που έχουν ήδη παρουσιαστεί από το προηγούμενο στάδιο.
 • Ολομέλεια: Εξ αποστάσεως σύγχρονη μέσω webinar διάρκειας 1 διδακτικής ώρας. Γενική πρόβα εκπομπής. Ερωτήσεις και Απορίες, σχετικά με προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν κατά την ζωντανή μετάδοση της εκπομπής.

Το αργότερο επτά (7) ημέρες πριν την υλοποίηση της επίσκεψης, μέσω email στο eduthess@europeanschoolradio.eu θα χρειαστεί να στείλετε:

 • Τα τραγούδια της εκπομπής

 • Τυχόν ηχογραφημένες συνεντεύξεις

 • Μουσικό χαλί

 • Σποτάκι (ραδιοφωνικό μήνυμα προώθησης της εκπομπής)

 • Κείμενα εκπομπής σε ενιαία και τελική μορφή

Εάν είστε ένα από τα επιλεγμένα σχολεία, θα πρέπει να κάνετε τη κράτηση της εκπομπής σας στη πλατφόρμα του European School Radio.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τα βήματα, πατήστε εδώ.

Θα πρέπει να συντονιστείτε στην ώρα της μετάδοσης εκπομπής!

Δύο (2) ημέρες πριν την εκπομπή, δίνεται έμφαση στην επικοινωνία της ραδιοφωνικής δράσης με διακίνηση προωθητικού υλικού για την ακρόαση της εκπομπής, από τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας που έχουν αυτή την αρμοδιότητα.

Στην προκαθορισμένη ημέρα και ώρα, πρόκειται να μεταδοθεί η ζωντανή εκπομπή του σχολείου μέσω audio streaming. Η ζωντανή εκπομπή υλοποιείται από το σχολικό στούντιο της ραδιοφωνικής ομάδας. Σε άμεση σύνδεση βρίσκεται το μέλος της Τεχνικής Ομάδας, που έχει αναλάβει το σχολείο, και υποστηρίζει σε περίπτωση που υπάρξει σχετικό πρόβλημα τεχνικής φύσης για διαδικτυακή μετάδοση.

Την ζωντανή εκπομπή θα μπορούν να την παρακολουθήσουν οι συμμαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και όλοι οι ακροατές του European School Radio από το radio player του σταθμού. Θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας – διάδρασης με το στούντιο μέσω του chat.

Ακούστε τη ζωντανή εκπομπή

Μπείτε στο www.europeanschoolradio.eu/player.php

Κατεβάστε την εφαρμογή για android συσκευές από το PlayStore.

Μετά την επίσκεψη, τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας που ασχολήθηκαν με τις Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία της δράσης θα κάνουν Μεταφόρτωση Επεισοδίου Εκπομπής στο European School Radio, ώστε να διατηρηθεί στο αρχείο Podcast! Προαιρετικά, προσθέτουν φωτογραφίες, βίντεο και το ηχητικό παραγόμενο από το στούντιο, δηλαδή την ραδιοφωνική εκπομπή που μεταδόθηκε ζωντανά και ηχογραφήθηκε (υλικό από τα παρασκήνια). Η ραδιοφωνική εκπομπή παράλληλα ηχογραφείται και αποθηκεύεται σε φάκελο στον υπολογιστή της ομάδας. Οι μαθητές ακολουθούν οδηγίες των Επιμορφωτών/Εκπαιδευτών, ώστε να ανεβάσουν το ηχητικό αρχείο της εκπομπής στο αρχείο εκπομπών του ραδιοφώνου.

Μετά το πέρας της συμμετοχής σας στο πρόγραμμα, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να προβείτε στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η αξιολόγηση γίνεται από τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν στην εκπομπή.

Αφού έχετε ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είστε πλέον πανέτοιμοι να γίνετε ραδιοφωνικοί παραγωγοί του European School Radio και να πάρετε το δικό σας χρόνο στο πρόγραμμα του Μαθητικού Ραδιοφώνου.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις Οδηγίες Συμμετοχής.
Καλή ραδιοφωνική συνέχεια !

Όροι Συμμετοχής

1

Ο μέγιστος αριθμός παιδιών ανά επίσκεψη είναι εικοσι πέντε (25).
Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια εξαίρεση διότι αφορά την ασφάλεια των παιδιών με βάση τους χώρους.

2

Τα παιδιά θα πρέπει να χωριστούν σε τέσσερις (4) ομάδες.

 • Για το εργαστήριο Δημοσιογραφίας
  • Ομάδα Συντακτών (έως 5-6 άτομα)
  • Ομάδα Εκφωνητών-Παρουσιαστών (έως 5-6 άτομα)
 • Για το εργαστήριο τεχνολογίας ήχου
  • Ομάδα ηχοληπτών-τεχνικών (έως 10 άτομα)
 • Και για τα 2 εργαστήρια
  • Ομάδα προώθησης εκπομπής (έως 4 άτομα, 2 ανά εργαστήριο)

3

Είναι απαραίτητη η παρουσία δύο (2) εκπαιδευτικών.
Οι δύο ομάδες παιδιών θα παρακολουθούν ταυτόχρονα εργαστήρια σε διαφορετικούς χώρους.

4

Τα κείμενα της εκπομπής πρέπει να σταλούν το ΑΡΓΟΤΕΡΟ επτά (7) ημέρες πριν την επίσκεψη.
Επίσης θα πρέπει να στείλετε την ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ των κειμένων.
Τα κείμενα σας θα επεξεργαστούν από τον επιμορφωτή της ομάδας δημοσιογράφων/συντακτών και θα λάβετε δύο (2) μέρες πριν την επίσκεψη την ΤΕΛΙΚΗ και ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗ μορφή των κειμένων.
Οι μαθητές την ημέρα της επίσκεψης θα εργαστούν πάνω στα διορθωμένα κείμενα τα οποία και θα εκφωνήσουν στην ζωντανή εκπομπή.

5

Τα κείμενα (τελικα διορθωμένα) για τις ομάδες του εργαστηρίου Δημοσιογραφίας θα πρέπει να τα έχετε εκτυπώσει για τον κάθε μαθητή της ομάδας.

6

Η προσέλευσή σας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Σίνδος) είναι στις 09:00
Σε περίπτωση αργοπορίας ΔΕΝ είναι διασφαλισμένο πως τα εργαστήρια θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν καλύπτοντας την απαραίτητη ύλη με αποτέλεσμα η εκπομπή σας να μην έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και η επιμόρφωση να είναι ημιτελής.

7

Είναι απαραίτητο να διαθέσετε τον απαραίτητο διδακτικό χρόνο για τη προετοιμασία και ολοκλήρωση της εκπομπής πριν την εκπαιδευτική επίσκεψη

8

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα χρειαστεί να συμμετέχετε με τη σχολική τάξη σας στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Οργανωτική Επιτροπή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώνεται από τους φορείς συνδιοργάνωσης, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τα παρακάτω μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής:

Δημοσιογράφοι-Μέντορες

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εθελοντική υποστήρξη των Δημοσιογράφων, εκπροσωπώντας την Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ..:

Τεχνική Ομάδα

Δημοσιογραφική Ομάδα

Άρθρα

Selection of schools for the 2023-24 educational program

After the necessary process of processing the statements, which far exceeded our expectations, we publish the list of schools that will take part in the educational program for the school year 2023-24. A total of 63 participation applications were submitted for the 23 available visit days. Schools from all over

Read More »

The form of interest for the Thessaloniki program has been closed

We received your applications and with the response to our call, we realized once again how important it is to offer you this possibility, journalistic support, and technical training for a live broadcast from the studio. Educators from schools across the country, island, and mainland, have expressed an interest in

Read More »

Επικοινωνία

Πληροφορίες για τις δηλώσεις συμμετοχής:

eduthess@europeanschoolradio.eu
– Ευτυχία Τούλιου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Χώρος υλοποίησης εκπαιδευτικής επίσκεψης

Tμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη, Σίνδος, 57400, Θεσσαλονίκη

Βήμα 1

Επισκφτείτε τo http://europeanschoolradio.eu/wp-login.php και συνδεθείτε μέσω Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου όπως υποδεικνύει η εικόνα

Βήμα 2

Από το μενού της ιστοσελίδας επιλέξτε το “Προσθήκη Εκπομπής”

Βήμα 3

Από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα βρείτε την ημερομηνία που θα μεταδοθεί η εκπομπή σας και πατήστε στην ώρα που επισημαίνεται πως διατίθεται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Βήμα 4

Συμπληρώστε τον τίτλο και τη περιγραφή της εκπομπής σας στα Αγγλικά, ανοίξτε τη καρτέλα “Ελληνικά” και συμπληρώστε και εκεί τον τίτλο και την περιγραφή της εκπομπής σας.

Επίσης, επιλέξτε το κουτάκι “Ζωντανή Εκπομπή” και αλλάξτε τη γλώσσα στα Greek, Modern

Τέλος, διαλέξτε τις θεματικές της εκπομπής και συνεχίστε

Βήμα 5

Ανεβάστε το spot της εκπομπής και προαιρετικά αν έχετε κάποιο video και banner για τη προώθηση της εκπομπής σας

Βήμα 6

Εδώ βλέπετε τη σύνοψη των επιλογών σας.

Αν όλα είναι εντάξει πατήστε στο κουμπί “Τέλος”